środa, 4 lutego 2009

Zupencja


Stary!...ale zupe odjebalem :D czyli przepis na zupe cebulowo-selerowá z tymiankiem i grzankami wg Norberta:



Skladniki:

1 seler (bulwa)

4 laski selera nadziowego

1 pietruszka

4 cebule
tymianke ( im wiecej tym silniejszy smak wiec trzeba poprobowac kilka razy z optylmalná dawká ) ja daje kolo lyzeczki

1/3 kostki masla

100 gram máki

...Wszystkie warzywa kroimy w malá kostke , cebule w póltalarki. Szklimy wszystkio na masle , nastepnie dodajemy máke, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Zalewamy wodá tyle zeby zakryc warzywa + ok 2cm. Dodajemy 2-3 kostki bulionu warzywnego (tak! nie z kurczaka tylko warzywnego) .. nastepnie po prostu gotujemy zupke.. gdy warzywa zrobiá sie miekkie calosc miksujemy i doprawiamy sola i bialym pieprzem... smacznego :D mozna posypac troche sierzo skrojona natka pietruszki. Grzanki we wlasnym zakresie:)

wtorek, 3 lutego 2009

Antony & The Johnsons - Hope There's Someone

Cos milego i nastrojowego od Wojtka...jeszcze o Tobie napisze jak obiecalem ;)

poniedziałek, 2 lutego 2009

Paradoks

foto nad kanalem w Islington( Londyn) znalezione w necie po ostatnich opadach sniegu...

wierszyk by lamir:

wczoraj wieczorem
z nieba lecialy czarne platki sniegu
rano zbudzila mnie
wszechobecna biel

Chickpeak Curry

Indyjskie smaki od chlopca imeniem Adam - pysznie vegetariansko!...i po angielsku a jak!

Preparation time less than 30 mins

Cooking time 10 to 30 mins

Vegetarian Quick Recipe





Ingredients
1 tin of chickpeas (drained and rinsed)
1 tbsp oil or knob of butter
1 onion (chopped)
1 clove garlic (crushed)
2 inch piece root ginger (grated)
¼ tsp red chilli powder
½ tsp cumin powder
¼ tsp coriander powder
¼ tsp turmeric
¼ tsp salt
1 fresh tomato (chopped or 1 small tin of tomatoes)
a pinch of garam masala


Method
1. Heat a deep saucepan or a medium sized wok and add the oil or butter followed by the onions and garlic.
2. Fry the mixture till the onions are caramelised. Then add the salt, cumin, coriander, turmeric and red chilli powders. Mix for a minute and tip in the tomatoes. Cook the sauce until it begins to thicken.
3. Add ¼ cup of water and stir. Then tip in the chickpeas and mix. Mash a few of the chickpeas while cooking. Cover and simmer for 5 minutes. Then add the ginger and the garam masala. Cook for another minute.
4. Serve with pitta breads or plain basmati rice.


Odnosnie tego co wczesniej pisalem i cytowalem o "dziennym snieniu" - oto fragment "Listów" Lwa Tolstoja:

"...czy nasze cale zycie, od narodzin do smierci, z jego wszystkimi snami, nie jest takze snem, który bierzemy za rzeczywiste zycie, w którego rzeczywistosc nie wátpimy tylko dlatego, ze nie znamy innego, bardziej rzeczywistego zycia?"

niedziela, 1 lutego 2009

Let There Be Light

Odlotowy utwór Mike'a Oldfielda z albumu "The Songs Of Distanty Earth"...

" To postacie we snie i to, co czyniá, zdaje sie skladac na sen. Nie zdajesz sobie sprawy, ze to ty je czynisz, by dla ciebie graly, bo gdybys zdawal sobie sprawe, wina nie bylaby ich i znikloby zludzenie zadowolenia. W snach, te wlasciwosci nie sa niewyrazne. Wydaje sié, ze sie budzisz i sen mija. Lecz nie udaje ci sié rozpoznac, ze to, co bylo snu przyczyná, wraz z nim nie minelo. Twoje zyczenie uczynienia innego swiata, który nie jest rzeczywisty, nie opuszcza cié. A to, do czego zdajesz sié budzic, jest tylko inná formá tego samego swiata, który widzisz w snach. Caly czas spédzasz sniác. Twoje sny podczas spania i twoje sny na jawie majá rózne formy- i to wszystko. Ich tresc jest taka sama."